Rømmer du unna? – Ragnhild Ørjasæter

Rømmer du unna?

Hva er dine mestringsstrategier?

Eller – hva i alle verden er det for noe? Har vi en strategi for vår mestring?

Men altså: når vi opplever noe voldsomt, så håndterer vi det på ulike måter. Flukt en strategi. Å finne på noe hele tiden for å slippe å tenke og føle. En annen er å bli megainteressert i alt om det som har skjedd, for å få svar. Om faren din døde av kreft f.eks, kanskje du hiver deg over alt du finner om det? Du blir nesten fanatisk opptatt av kreft og alt som har med kreft å gjøre.

Unnvikelse er det også mange som driver med. Unngår alt som kan minne om det som har skjedd eller den som er borte. Om den som er død likte spesielt godt grønne epler, så går du lange runder rundt fruktdisken hver gang du er i butikken, og de grønne eplene kommer aldri mer over dørstokken din.

Ri i vinden

Og det er helt sikkert mange flere reaksjoner og måter å håndtere sorg på.

Og i perioder er dette en strategi som du trenger for å kunne overleve, rett og slett. Det kan være for mye å kjenne på alt det vonde, og du må posjonere det inn. Eller du tar inn ALT og alt det andre i livet ditt blir ”uvesentlig”.

Men det er når dette ”bikker” over og du aldri mer i hele ditt liv kommer til å spise eller lukte på et grønt eple, at det er fare på ferde. Eller når du flykter unna så snart det lukter av noe som er ubehagelig. Eller når din fanatiske interesse går utover dit normale og sosiale liv.

Felles for disse tenker jeg er at vi er redde for å gå inn i det som er vondt. Om det er vonde minner, dypt savn eller dramatiske opplevelser vi vil fortrenge. Å ha det vondt, vil vi jo ikke.

Jeg har akkurat  hatt min første dag som leder av en sorggruppe.  En gruppe av mennesker som hadde mistet en av sine nærmeste det siste året. I den så vi alle de reaksjonene jeg har nevnt. Alle hadde sine måter å håndtere sin sorg på, som funket for dem. Så flotte mennesker med sine sterke historier der de kjemper seg videre uten en av de viktigste personene i sitt liv.

Igjennom et sorggruppeløp over et halvt år skal de finne sine mestringsstrategier for å komme seg tilbake til et mer normalt liv, der sorgen blir integrert i dem og de kan leve med den. Vi skal jobbe med hvordan håndtere sorgen og finne løsninger for  ”et godt liv”.  Det er det mestringsstrategier handler om. Å klare å komme fra flukt og unngåelse til mestring av sitt nye liv på en god måte. Hva det er, kan være så mangt. Jeg tenker at det du likte før dette skjedde og som ga deg glede og energi da – vil også gjøre det nå. Om det er å treffe kompiser, dra på trening, gå tur med hunden eller danse salsa. Dersom det ga deg glede før – så gir det deg glede nå også. Men kanskje har du glemt det bort en stund? Gjør det – så skal du se at det funker. I alle fall litt. Og etter hvert litt mer.

Å sørge er slitsomt, rent fysisk. Kroppen vil ikke. Den føles tung og treg og ”tåkete”. Og du har kanskje mest lyst til å ligge under dyna eller bare sitte i sofa’n og glane på tv’n.

Det er da du skal ta deg i nakken og faktisk gjøre EN liten ting som ga deg glede før, om det så bare er å gå rundt huset for å få frisk luft. En ting, og en ting til.

Og dette gjelder ikke bare deg som er i sorg. Det gjelder alle som ikke har sin beste dag.  Hva gjør du når du må opp, har sovet litt for lite og kroppen verker? Legger deg til å sove igjen? Vet du hva – kroppen din fungrerer sannsynligvis helt fint med litt for lite søvn en dag. Det er da du skal ta fram og huske på det du vet gjør deg godt og gir deg energi.

Jeg var der senest i dag tidlig. Ble sittende å se på en teit serie på tv. (Ja det skjer) Og klokka ble nesten to timer over leggetid. Trøtt som en dupp i dag. Men jeg vet hva som hjelper. Så etter et kvarter meditasjon (halvt i søvne) og et kvarter yoga pluss en god frokost, så var jeg så god som ny. Ikke hadde jeg lyst til å gjøre yoga i dag, nei fy. Men jeg VET at halveis i programmet så løsner det, og det blir lettere i hodet. Derfor gjør jeg det. Det er superenkelt, men slettes ikke lett. Det letteste hadde vært å sove videre, men da hadde dagen blitt dårlig. Dårlige dager vil jeg ikke ha. Dem har jeg da hatt nok av!

Lillabilde Nå har jeg mange ting som hjelper mot dårlige dager og ”tungt” humør. De er testet ut over tid, og noen funker på det ene og andre funker på det andre. En real humørverktøykasse har jeg lagd meg!

Trenger DU tips til å få opp energien og gleden? –  legg igjen navn og e-post i boksen under, så får du mine beste tips rett i innboksen din. NÅ!

Opt In Image
Finn DIN livsglede! Få med deg mine tips på veien!

Få mine beste tips for mer glede, for en hverdag med positivt fortegn.  Start å bruk dem med en gang!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen