På felgen – Ragnhild Ørjasæter

På felgen

Har du stått på for dem du er glad i, så de skal ha det bra og få gode opplevelser.

Og glemmer deg selv?

Har du jobbet intenst med noe for å få det ferdig slik at du kan ta fri og ferie med god samvittighet? Og når ferien kommer så er du enten så sliten at du bruker hele ferien på å komme deg opp til overflaten igjen – eller du blir sjuk.

Og du lærer aldri? Samme greia hver gang?

Slik  har det vært for meg akkurat denne høstferien. Intens jobbing før ferien og i starten for å bli ferdig med neste steg i min plan. Bare ferdig med det og det og det, så det kunne det tas fri og ha en fin ferietur sammen med minstemann på 9 til København – som han har gledet seg til lenge. Han og mamma på utenlandstur og greier!

Jeg har ikke lært godt nok at dette ikke er så smart. Intens jobbing, med en gryende forkjølelse, og så en liten ferietur med ny ”luft” og mange opplevelser. Kjempefin tur, men hjemme igjen med en verre forkjølelse og en erkjennelse av at det jeg skulle ha klart og ferdig nå – det må vente.  Ikke for at jeg gir opp, men justerer kursen litt, setter noen ting litt på pause – for å ha plass til alt det andre som skal skje framover.

For det er en stor læring i å starte egen business – der du har 100% ansvar for alt fra A til Å. Å planlegge det som skal skje, sette av nok tid til alt – og få ting gjort. Og ikke minst finne ut hva skjer når ting ikke går som planlagt. Hvordan justere og hva skal justeres?

Det er så lett å bare følge sin egen strøm, sine vaner og uvaner, sin egen overbevisning om at det jeg gjør er riktig og viktig – uten å stoppe opp innimellom og tenke over om kursen er riktig. Kanskje har det ene valget jeg tok for noen få uker siden, nok til å sette hele skuta noen gå grader ute av kurs, slik at jeg ikke er på vei dit jeg skal?

Fisk i ring

Jeg liker hverdager, men jeg liker også ferier – for de gir et avbrekk i hverdagen, der det er lettere å se ting i perspektiv. Hvor langt har jeg kommet og hvor vil jeg nå. Høstferien er bare en liten  ferie, så da blir det bare et lite fugleperspektiv og en liten justering denne gangen.

Slik er det i livet ellers også, vil vil så mye så fort. Og vi vil at alle rundt oss skal ha det bra underveis, så vi putter inn litt for mye i hver ny dag. Også glemmer vi kanskje hvor mye vi faktisk får til over lang tid, når vi tar et viktig steg i riktig retning hver dag.

Hvor skal du?

Jeg tok fram min 5-årsplan som jeg lagde for 1 ½ år siden. Og jeg ble overrasket over at det meste der faktisk var på plass allerede! Bare etter 1 ½ år! Og det som manglet er de små kursjusteringene som jeg hanker inn med jevne mellomrom, eller tar bort og erstatter med nye.

Det er virkelig på tide med en ny 5-årsplan!

Da jeg ble alene så var 5-årsplaner eller årplaner eller ukeplaner for den saks skyld ikke noe jeg hadde energi og overskudd til å tenke på, langt mindre gjøre noe med. I en lang periode var det å eksistere fra dag til dag det jeg hadde fokus på.

Etter hvert kunne jeg fokusere på litt lenger perioder, fra uke til uke, og fra måned til måned.

Men jeg fant ut at dersom jeg skulle komme meg noe sted, og få til noe mer enn å bare eksistere – så måtte jeg begynne. Og jeg måtte sørge for å skaffe meg den energien jeg trengte. Ved å ta vare på meg selv først. Sove. Spise. Trene. Være alene. Og fokusere. Elementære ting, men superviktig når vi skal ha energi til det vi vil ha energi til. Dette har jeg glemt mange ganger, og jeg glemmer det fortsatt. Som jeg har glemt det før denne lille høstferien. Men jeg lærer litt mer hver gang. Nå vet jeg hva jeg trenger, og det er min jobb å sørge for at jeg gir meg selv det.

Det viktigste er å ta vare på seg selv. Det er ikke egoistisk. Det er essensielt.

Vi tok fly hjem fra Købehavn i går, og i sikkerhetsprosedyren på fly er det alltid en runde på oksygenmasker – og om at du skal ta på deg selv før du hjelper andre. Dette gjelder på alle andre områder i livet også.

Det viktigste er virkelig å ta vare på seg selv, deretter kommer resten mye lettere.

For deg som er i sorg og er i ”fra dag til dag”, eller ”uke til uke”-eksistensen – så har jeg har noen tips som kan hjelpe deg litt videre; du får dem ved å legge igjen navn og e-postadresse i boksen på høyre siden.

Og til deg som ”bare glemmer deg selv” rett som det er og tøyer strikken vel langt – hva er ditt beste tips for å hente deg inn igjen, og komme på rett kjøl?

Del det med oss andre da vel!

Og om dere lurte – vi hadde en veldig fin tur!

TurKøbencollagetekst

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen