Når det butter – Ragnhild Ørjasæter

Når det butter

De siste dagene har kroppen krangla. Ryggen har vært vondt og humøret har dalt ettersom det ikke gikk over etter et kvarter. Utålmodig kanskje?

Med tiden har jeg forstått at kroppen sier fra når jeg har overbrukt den, eller misbrukt rett og slett. Jeg som er velsignet med en sterk kropp som tåler det meste, er ikke vant til slikt. Eller rettere sagt, jeg vil ikke ha det slik, for det er ikke normalt for meg.

Men stopp sier den uansett. Den roper høyt ”nå må du stoppe opp!” Og endelig hører jeg etter. Stopper opp, kjenner etter og liker ikke det jeg kjenner. Kroppen skal funke uansett den! Liksom bilen skal gå og gå når jeg trenger det.

Men det er ikke så enkelt! Eller jo – det er enkelt det faktisk er. Så enkelt som at når jeg ikke gjør det som kropp & sjel har godt av og trenger – da settes bremsen på. Kroppen roper og stopper opp.

Det hjelper ikke om jeg, min utålmodige sjel, vil ha det fiksa på nullkommanix – det må ta den tid det trenger for å komme tilbake i godformen igjen. Og kanskje må jeg gjøre ting som jeg ikke liker,  helst vil slippe for å få det til eller ikke tar meg tid til. Det er mange ting vi vet er lurt, som vi ikke gjør. Eller er det bare meg?

KAos 1

Sånn er det å gå gjennom en sorg også, om det er på grunn av det ene eller det andre. Det tar den tiden det tar – og det er ingen quickfix der du kan slippe unna og komme tilbake til normalen kjapt. Du må igjennom det uansett. Synd, men sant.

For vi vil jo gjerne være i topp form både i kropp og sjel, få unna alt vi skal og bør og helst litt til. Sørge for ordentlig middag hver dag, ha det rent og ryddig og få trent minst 4 ganger i uka. Og ta vare på familie og venner og kolleger og alle andre. Og ialllefall ikke gå rundt å ha det vondt. Det vil vi virkelig ikke.

Men hva når det eneste du er i stand til er å ta vare på deg selv? Og knapt nok det? Når du ikke orker å tenke på middag i dag heller, eller klesvaskberget bare vokser og vokser og du ikke makter å starte. Regningene forfaller og søpla er det eneste du får unna?

Hva er det viktigste da?

Det viktigste da er DEG! Hva trenger du akkurat nå?

Når jeg kommer i en slik modus – heldgivs er det sjelden og det er enda mer heldigvis lenge, lenge siden den har vært skikkelig ille.  – Men da rydder jeg! Jeg rydder unna all støy og uviktige ting.

Her skal jeg gi deg noen eksempler:

– Da jeg var supersliten og grudde meg til ferien med barna mine den gang for snart 10 år siden, da ba jeg om hjelp. Jeg fikk ordnet med jevnlig avlastning over en lang periode, så jeg slapp å planlegge og be om hjelp fra gang til gang – og ikke minst ikke ”bruke opp” mine snille hjelpere. Utrolig befriende!

– Da jeg ble alene med hus&hjem&bil&hage og mange barn og ikke så hvordan jeg skulle klare alt, så fant jeg meg en superdyktig vaskehjelp som er med meg enda selv om jeg ikke trenger det på samme måten lenger. Hun går kun under navnet vaskegeneralen. Etter vask kan vi spise middag på golvet. Uten tallerkner.

– Da jeg var superfrustrert over middager, eller manglende middager og til tider ikke spesielt sunne middager – da bestilte jeg middag på døra! En levering i uka med råvarer og oppskrifter. Ohh Lykke! Det var instant lykkefølelse, helt sant. Som har holdt seg i snart 4 år! Jeg digger å kokke, men liker IKKE å planlegge en hel uke og handle inn. Perfekt løsning (og nei  – dette er ikke reklame for Godt Levert. Eller jo )

Middag ferdig11

– Da jeg var frustrert over hva jeg skulle bli når jeg ble stor og var godt i gang med coachingutdannelsen, og tvilte på om egen business var noe for meg – så tok jeg tak i min egen økonomi, satte alt i system, prioriterte og fant ut at – ja, det kan jeg. Lagde meg en langsiktig økonomisk plan, rett og slett. Og fulgte den. Sa opp den faste jobben og begynte for meg selv. Siden jeg også er økonom i tillegg til coach og digger excelark, så var det jo en riktig så morsom øvelse.

Jeg digger excel ferdig – Den langsiktige økonomiske planen min har også hjulpet å rydde på andre områder; nemlig i ting&tang.  Når du sparer penger til et større formål, så er det mange ting det ikke blir brukt penger på lenger. Du slipper å shoppe rett og slett. For meg er det befriende. Jeg bor ved et av norges største kjøpesentre med over 200 butikker, og i min fortid har jeg tilbrakt noe tid der. Det gjør jeg ikke lenger – nå er det kjapt inn, handle akkurat det jeg trenger og rett ut i gjen. Jeg sparer penger og jeg sparer tid!

– Jeg har ryddet i aktiviteter. Minstemann på 10 er kun med på fotball. Ikke maser han om noe mer og ikke tenker jeg at han trenger noe mer. Ikke enda. (og de store er så store at de ordner seg selv) Jeg vil ikke løpe rundt som en hodeløs høne mellom aktiviteter hver ukedag, kanskje flere på samme dag, med en stresset unge på slep. Å ikke rekke å puste eller spise eller sitte stille noen minutter. Å gjøre lekser på kvelden funker ikke, derfor gjør vi ikke det. Og vi har masse tid sammen!

– Og jeg har ryddet i mennesker. Ikke sånn bokstavelig at jeg har ringt noen og sagt at ”nå er du ryddet ut av livet mitt” – nei, det er heller enn indre opprydding der jeg er bevisst på hvem som gir meg noe av det jeg trenger og ønsker, og hvem som ikke gir meg så mye. For det er jo ikke noe galt med dem – eller meg. Men sammen så gir det ikke så mye.

Og så har jeg funnet ut at det er veldig lite jeg MÅ gjøre. Men desto mer jeg har lyst til!

Hva har du ryddet opp i?

Kanskje du har gjort noe supersmart som andre ikke har tenkt på??

DEL i kommentarfeltet og la andre ta del i dine smarte ideer!

Opt In Image
Finn DIN livsglede! Få med deg mine tips på veien!

Få mine beste tips for mer glede, for en hverdag med positivt fortegn.  Start å bruk dem med en gang!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen