Allhelgens dag – vondt eller godt? – Ragnhild Ørjasæter

Allhelgens dag – vondt eller godt?

Høsten 2004 var det også allhelgens dag, slik som nå, og den dagen var ganske spesiell. I kirken like ved der jeg bodde da, er det tradisjon for å lese opp navnene på alle dem som hadde dødd i løpet året. Jeg vet ikke om det er slik over alt. Kanskje er det det.

Jeg er ingen kirkegjenger, men liker de tradjsjonene som er i kirken. Så denne allhelgens dag gikk jeg i kirken. Jeg visste at navnet på min mann kom til å bli lest opp. Og jeg grudde meg til å sitte der og høre, men jeg måtte. Det var en sånn ting som jeg bare visste jeg måtte. Og det ble ikke så ille.

Jeg husker det faktisk som en veldig fin stund. Vond, men fin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tradisjoner er fint, det gir oss en ramme rundt ulike hendelser i livet, både de hyggelig og de vonde og triste. Jeg har ikke vært i kirken på allhelgens søndag siden den gangen. Jeg kan minnes og gledes over minnene når som helst og hvor som helst.

Hva betyr Allhelgens dag?

Ganske enkelt å minnes de døde og feire de levende. Minnes og glede seg over minnene. Tid til ettertanke og takknemlighet.

Dette er min definisjon. Kanskje ikke helt ulik din?

Eller er din definisjon at det er en vond og vanskelig dag, som du helst vil hoppe over og glemme? At du ikke vil bli minnet på at det er noen som ikke er her lenger? 

Eller kanskje du ikke vil bli minnet på at de du er glad i, faktisk kan dø fra deg? 

Jeg er heller ikke redd for at mine nærmeste skal dø fra meg. Jeg vet at de kommer til å gjøre det en dag. Og om jeg er her da, så vil jeg håndtere det. Og det vil du også.

For jeg har lært hvordan jeg gjør det. Ikke bare gjennom å ha mistet tidligere, men også gjennom å lære meg selv å kjenne. Ved å tørre å kjenne på ting som jeg egentlig ikke vil kjenne på. Ved å klare å gi slipp på gamle ”sannheter” som faktisk ikke er mer sant enn tanken som tenkte dem.

Det kan være ubehagelig, men jeg ser at det er veldig viktig for at jeg skal kunne gjøre en forskjell for andre.

Hvilken forskjell vil du gjøre for andre?

Har du noen du kjenner som har hatt vond Allhelgens dag, som har mistet en av sine nærmeste for ikke så lenge siden? Og du vet kanskje ikke helt hva du skal bidra med?

Vet du  – da er det hjelp å få her! Jeg har laget en ganske lang liste med hva som er fint å gjøre eller være for en som er i sorg, en som trenger at du er der. En person som du er glad og vil vel.

Du får tilgang til lista med mine ”hjelp i sorg”–tips! med en gang om du skriver fornavn og e-postadresse i boksen under.

Skriv fornavn og e-post og trykk send!

Hvordan møte noen i sorg?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen